HEN

Om någon missat det så är hen den könsneutrala varianten av han eller hon och har anhängare och motståndare. Motståndarna har i mitt tycke svårt att hitta argument jag kan respektera. Här är deras vanligaste argumenten:

*Hen betyder höna på engelska och är en synonym till en brynsten.
Egentligen är det för dumt för att kommentera, men ja...googla så får ni se hur (o)vanligt hen som brynsten är,
t ex kanske du kommer till denna sidan: http://glomdaord.se/2012/07/24/hen/. Homonymer finns det gott om i svenskan, och om man sedan nödvändigt måste dra in engelskan så är väl otroligt vanligt att folk tror att någon har tre lador iställt för tre barn...eller?

* Hen är fult.
Och? Jag tycker att pölsa, senapsgul och Frankfurt är fula ord. Det hindrar mig inte från att använda dem när det passar.

* Hen är ett konstuerat ord som påtvingats folk uppifrån.
Konstruerat till skillnad från alla andra ord då eller? Ord uppstår när det finns ett behov av att skildra en ny företelse och i takt med ett mer hbtq-vanligare samhälle har bristen på ett könsanonymt pronomen uppstått. Ingen tvingar dig att använda ord du inte gillar.

* Vi har redan ett könsneutralt pronomen. Förslag brukar vara den, denne och vederbörande.
Den syftar i mitt, och andras, tycke en sak eller möjligen djur. Denne är inte könsneutralt utan maskulinum (femininum är denna). Vederbörande är inget jag skulle använda, förutom i rätten, och där har jag aldrig satt min fot ännu.
 
* Hen är skapat av radikala (alternativt militanta) feminister.
De kan inte säga ordet feminist utan att sätta ett prefix framför. Helt normala feminister finns inte i deras värld. Detta är ett exempel på konspirationsteorierna som frodas hos henmotsåndarna. En annan är att ordet är nytt. Läs Hens histora här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hen#Historik

* Det är kränkande att bli kallad för hen.
För det första skulle du aldrig bli kallad för hen eftersom hen är ett pronomen som omnämner dig  tredje person. Det är inte heller meningen att du ska kalla någon för hen som du tror dig veta könet på öht...om inte de själva vill det förstås. Tror man det så saknar man all förståelse hur personliga pronomen används. Se här för ordets användning: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hen Fast varför skulle det vara kränkande att bli kallad för ett könsneutralt pronomen? annat än för homofober då.
 
Av någon anledning kommer hen-diskussionerna ofta att handla om ett annat ord, nämligen "negerboll", där är henmotståndarna ivriga försvarare vilket visar att de är ordkonservativa. Vad det gäller det andra ordet bryr de sig inte om slavhistoriken kring det...eller att de kan ses som kränkande personer utan emotionell förmåga. De tycker det är viktigare att hävda sin "rätt" att använda ett ord som är nära förknippat med ett rasistiskt begrepp. 
 
SAOL ska ta in ordet hen i nästa utgåva, så egentligen finns ju inget alternativ än att gilla läget.Själv tycker jag att hen är praktiskt när man vill förenkla, inkludera, modernisera eller anonymisera. 
 

RSS 2.0